producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Enzympreparaten

 

Enzymen

Enzymatische wondreinigers zijn in Nederland niet meer op de markt, maar nog wel in andere landen in. Enzymen zoals collagenase en andere metalloproteÔnases worden tijdens het wondgenezingsproces geproduceerd door leukocyten, macrofagen, en later ook fibroblasten. Ze breken weefsel af en zijn betrokken bij het opruimen van necrose en de ombouw van bindweefsel in de herstelfase. Het is een voor de hand liggende gedachte dat necrose misschien goed kan worden verwijderd door van buitenaf enzympreparaten aan te brengen op een wond, en in de loop der jaren zijn er dan ook verschillende ontwikkeld, zoals Elase (fibrinolysine/DNAse), Novuxol (collagenase) en krill enzymen (afkomstig uit garnalen).

 

 

Krill (Euphausia superba)

Iruxol Mono (collagenase) enzymatische wondreiniger

Antarctic krill (Euphausia superba)

Iruxol Mono (collagenase)

 

 

Krill is de naam voor een verzameling van kleine garnaaltjes (Euphausia superba) en kreeftachtigen die in grote hoeveelheid voorkomen in de poolzeeŽn en dienen als voedsel voor walvissen. De spijsverteringsenzymen uit deze garnaaltjes zijn bijzonder krachtig en werken onder lage temperaturen. Van een garnaal die sterft blijft in korte tijd niets anders over dan een omhulsel gevuld met sap. Dit komt omdat de enzymen in korte tijd al het weefsel afbreken. De krill enzymen (krillases, kril peptidases) zijn in de jaren 80 uitvoerig onderzocht, vooral in ScandinaviŽ, en beschreven in biochemische tijdschriften vanwege hun bijzondere eigenschappen. Krill enzymen zijn onder andere gebruikt om de vernislagen van oude schilderijen te verwijderen. Zweedse farmaceutische bedrijven zoals Pharmacia en Medisan hebben onderzoek gedaan naar de toepassing van krill enzymen als proteolytische wondreiniger.

 

Hieronder ziet men dat een stukje weefsel inderdaad kan snel oplossen in krill-enzym preparaten:

 

Huidfragment blootgesteld aan NaCl controle oplossing

Huidfragment blootgesteld aan krill enzymen 0.06 U/ml, de epidermis laat los

Huidfragment blootgesteld aan krill enzymen 0.6 U/ml

Huidfragment blootgesteld aan krill enzymen 3 U/ml

Controle (NaCl)

krill enzymen 0.06 U/ml

krill enzymen 0.6 U/ml

krill enzymen 3 U/ml

  

 

Het probleem van de enzympreparaten is dat ze in vitro en in proefdieronderzoek effectief zijn maar dat het effect op de wonden waar ze voor bedoeld zijn (necrotische ulcera, zoals het ulcus cruris venosum, decubitus ulcera en andere chronische ulcera) tegenvalt. De bovengenoemde preparaten zijn in de periode 1980-2000 getest in dubbelblinde gerandomiseerde klinische studies, vergeleken met placebo en bleken niet significant effectief. Vervolgens zijn ze geleidelijk van de markt gehaald in de meeste Europese landen. De reden dat het niet werkt bij chronische ulcera is waarschijnlijk dat  wondvocht van chronische ulcera van nature al een hoge concentratie proteolytische enzymen bevat en dat het toevoegen van nog meer enzym van buitenaf daar weinig aan toevoegt.

 

 

 

 

De proteolytische enzymen die van nature in grote hoeveelheden aanwezig zijn in chronische ulcera verklaren ook waarom het nooit gelukt is om met groeifactoren de wondgenezing te stimuleren in chronische ulcera. Groeifactoren zijn eiwitten en die worden in korte tijd afgebroken door de proteolytische enzymen (metalloproteinasen) in wondvocht. Er zijn inmiddels ook producten op de markt die de enzymen in wondvocht kunnen remmen (zie onder metalloproteinaseremmers) en er zijn testkits op de markt (WoundChek) waarmee de proteolytische activiteit in wondvocht kan worden gemeten. De gedachte achter het meten van enzymactiviteit in chronische wonden d.m.v. een testkit is dat een hoge activiteit niet goed is voor de genezing en geremd zou moeten worden met MMP-remmende producten. Het is niet zeker of die hypothese klopt, er zijn geen randomized controlled trials verricht die aantonen dat MMP-remmers effectief zijn in chronische ulcera.

 

 

 

Woundchek testkit voor meten proteolytische enzymactiviteit

Cadesorb MMP remmende zalf

Woundchek testkit voor meten proteolytische enzymactiviteit

 

 

Cadesorb MMP remmende zalf

 

 

Elase (fibrinolysine/DNAse) enzymatische wondreiniger

Iruxol (collagenase) enzymatische wondreiniger

Elase (fibrinolysine/DNAse) enzymatische wondreiniger

 

 

Iruxol (collagenase) enzymatische wondreiniger

 

 

Iruxol (collagenase) enzymatische wondreiniger

Santyl (collagenase) enzymatische wondreiniger

Iruxol (collagenase + chlooramfenicol) enzymatische wondreiniger

Santyl (collagenase) enzymatische wondreiniger

 

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - enzymatische producten (niet meer in Nederland verkrijgbaar)

 

  

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats