producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Honing bevattende wondbedekkers (productinformatie)

 

Honing bevattende producten

Honing wordt al eeuwenlang als wondbedekker gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten al honing in wonden. Honing heeft de consistentie van een gel, en de hoge glucoseconcentratie (hyperosmotisch) werkt antibacterieel. BacteriŽn kunnen in dit soort hoge suikerconcentraties niet leven. Sommige honingen bevatten daarnaast ook nog andere antibacteriŽle bestanddelen zoals het enzym glucoseoxidase, dat glucose omzet in gluconzuur en waterstofperoxide, dat een antibacteriŽle werking heeft.

 

 

Honing   Manuka honing

 

 

De exacte samenstelling van de honing hangt af van het bijenvolk en de omgeving waar de nectar is verzameld. De Manuka honing bijvoorbeeld is een bijzondere honing die alleen in Nieuw Zeeland wordt gemaakt in een omgeving waar veel Manuka bomen (Leptospermum oftewel Manuka of 'Tea tree') voorkomen. De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van de Manuka bloemen verzamelen heeft een eigen smaak, en is veel donkerder en rijker dan klaverhoning. Het bijzondere aan Manukahoning echter is de sterke antibacteriŽle en schimmeldodende werking. De beste kwaliteit Manukahoning met de meeste antibacteriŽle eigenschappen komt van bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur geplaatst worden met een overvloed aan Manukastruiken.

 

Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen hebben enkele jaren geleden onderzoek gedaan naar de verschillende honingen maar ook naar het concept dat de samenstelling van de honing bepaald wordt door de bloemen die de bijen bezoeken. Dit maakt het in theorie mogelijk om bepaalde moleculen toe te voegen aan bijenhoning door bijen te houden in kassen waarin genetisch gemodificeerde gewassen groeien die deze moleculen in hun bloemen hebben. Uit deze onderzoekslijn is het Nederlandse bedrijf B-Factory voortgekomen, nu leverancier van een aantal honing bevattende wondproducten onder de naam Revamil.

 

Er zijn diverse wondbedekkers op basis van honing verkrijgbaar, in de vorm verbandgazen, zalven en gels. Enkele voorbeelden zijn Revamil, Medihoney, Meldra, Melmax, Mesitran, Honeysoft en Principelle IF. Melmax is een combinatie van honing en de stof PHI-5 (polyhydrated ionogens), een metalloproteinase remmer.

 

Niet alle honingverbanden zijn hetzelfde, sommige gebruiken de magie van honing als marketing methode maar bevatten maar weinig honing, of niet de goede honing met de hoge concentratie glucoseoxidase.

 

 

Mesitran honing bevattende vetgaas

Mesitran soft gel honing wondgel

Mesitran honing vetgaas (Klinion)

 

 

Mesitran soft gel (Klinion)

 

Melmax honingverband met PHI-5

Principelle IF honing verband en gel (Principelle)

Melmax honing verbanden (Principelle)

 

 

Principelle IF honing verband en gel (Principelle)

 

 

Revamil honing wondbedekkers (B-Factory)

Revamil balm honingzalf

Revamil honing wondbedekkers (B-Factory)

 

 

Revamil balm honing zalf (B-Factory)

 

 

Medihoney Apinate (Spring Medical) (klik op foto voor vergroting)

Medihoney HCS (Spring Medical) (klik op foto voor vergroting)

Medihoney Apinate (Spring Medical)

 

 

Medihoney HCS (Spring Medical)

 

 

Medihoney Antibacterial Wound Gel (Spring Medical)

Medihoney HCS Non-Adhesive (Spring Medical)

Medihoney Antibacterial Wound Gel (Spring Medical)

Medihoney HCS Non-Adhesive (Spring Medical)

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Honing bevattende producten

 

  

 

20-10-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats