producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Producten voor bescherming van de gezonde huid

 

Bescherming en verzorging van de omgevende huid 

In deze categorie vallen de producten die een laagje siliconen achterlaten op de huid zoals Cavilon barrière crème, swabs en spray, Conveen Critic Barrier crème, of Coloplast Skin Barrier Spray. Maar ook zinkoxidesmeersel en zinkzalf en andere vette of vochtinbrengende zalven en crèmes horen tot deze categorie.

 

Barrière crèmes beschermen de huid tegen de inwerking van vocht. Wonden lekken, en continue blootstelling aan wondvocht of aan wondbedekkers die een vochtig wondklimaat creëren veroorzaakt maceratie van de huid. Dit is te zien aan een witte verkleuring van de huid (door vochtopname door de hoornlaag). Een beetje maceratie van wondranden is niet erg, bij teveel verweking kunnen erosies ontstaan.

 

Bij bedlegerige patiënten kan de huid beschadigd raken door inwerking van vocht (urine, dunne ontlasting, etcetera). Dit wordt vooral gezien op de stuit, bij patiënten die incontinent zijn voor urine en/of faeces. De Belgen hebben hiervoor de term 'vochtletsel' geïntroduceerd. Dat is geen officiële medische term, eigenlijk zou ook hiervoor de correcte dermatologische term maceratio cutis (maceratie van de huid) moeten zijn of moisture-related skin changes. Op de stuit kan maceratio cutis moeilijk te onderscheiden zijn van graad 2 decubitus. In afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het vochtletsel. Sommige ziekenhuizen hebben creatief graad 2 en zelfs graad 3 decubitus benoemd als 'vochtletsel' om de decubitus statistieken er beter uit te laten zien. Er is een polarisatie ontstaan waarbij sommigen roepen dat de diagnose vochtletsel niet bestaat en altijd als decubitus geregistreerd moet worden. Dat is ook weer niet waar, een vochtletsel bestaat wel. In gemacereerde huid kan een oppervlakkige wond of zelfs een ulcus ontstaan, ook op plaatsen waar geen druk op komt, zoals in de lies, de bilnaad of in buikplooien. In dat geval kan men er niet de diagnose decubitus op stellen. Een vochtletsel kenmerkt zich door rode glimmende huid en (gedeeltelijke) lokalisatie op plekken waar geen druk meespeelt, zoals in de bilplooi of perineum. De behandeling is verschillend: bij decubitus moeten drukontlastende maatregelen worden genomen, bij een vochtletsel indrogende therapieën en anti-incontinentie maatregelen.

 

Het is beter om de Belgische term vochtletsel niet meer te gebruiken maar te spreken van maceratio cutis of smetten van de huid. Indien decubitus in de dd staat is het belangrijk om goed aan de criteria vast te houden en het toch decubitus te noemen indien het defect zich bevindt op een plek waar druk of schuifkrachten een rol kunnen spelen en waarbij aannemelijk is dat dat de oorzaak was. In de nieuwe Nederlandse decubitus richtlijn wordt het begrip incontinentie gerelateerde dermatose geïntroduceerd als duidelijkere term voor maceratie van de huid ten gevolge van de inwerking van urine of (dunne) ontlasting.

 

 

 

Siliconen

De siliconenproducten laten een beschermlaagje achter op de huid en zijn beschikbaar in verschillende varianten zoals sprays, swabs (wattenstaafjes) en crèmes. Siliconen zijn synthetische stoffen (polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicium- en zuurstofatomen) met een groot aantal toepassingen. Ze zijn rubberachtig, chemisch inert, niet giftig en bestand tegen de inwerking van vocht en agressieve middelen. Ze worden gebruikt in kitten, lijmen, smeermiddelen, keukengerei en diverse andere producten waaronder de toepassingen als huidbeschermend laagje, als siliconensheet voor keloid en hypertrofische littekens, en als onderdeel van geavanceerde wondpleisters.

 

Zinkoxide

Behalve met siliconen kan huid ook beschermd worden met zinkoxide smeersel (zinkolie) of zinkzalf. Zinkolie en zinkzalf zijn van verschillende leveranciers verkrijgbaar en er zijn ook meerdere FNA preparaten met zinkoxide:

 - Zinkoxidepasta FNA (25% zink, 50% vet)

 - Zinkoxidesmeersel FNA (60% zink, hecht niet op nattende huid, of erosies)

 - Zinkoxidekalkwaterzalf FNA (33% zink, hecht wel aan nattende huid)

 - Zinkoxidevaselinecreme FNA (10% zink in vaselinecetomacrogolcrème FNA, makkelijker te verwijderen

 - Zinkoxidezalf FNA (bevat 10% zink in vaseline, beschermend, geschikt voor de droge huid)

 

Zinkoxidesmeersel FNA (zinkolie) bestaat uit 60% zink in arachideolie, met 700 mg oliezuur. Oliezuur (cis-9-octadeceenzuur) of oleïne is een onverzadigd vetzuur (C18H34O2) dat wordt gebruikt als emulgator of vulstof in o.a. geneesmiddelen. Oliezuur komt van nature veel voor in olijfolie. Zinkoxidesmeersel geeft een witte beschermende laag op de huid en is moeilijk te verwijderen, het gaat het best door te poetsen met zoete olie (arachideolie). Zinkoxidesmeersel FNA hecht niet goed op een natte huid, in dat geval Zinkoxidekalkwaterzalf FNA toepassen. Aan Zinkoxidesmeersel zijn toe te voegen: hydrocortisonacetaat 1% (nattende dermatitis), lidocaïne 2-5% (nattende herpes genitalis), miconazolnitraat 2% (nattende mycose), tetracyclinehydrochloride 1% (nattende huidinfecties), triamcinolonacetonide 0.1% (nattende dermatitis), zwavel 5% (impetigo).

 

Zinkoxidezalf 10% FNA bevat 10% zinkoxide in vaseline zalf. Het is een vette, beschermende zalf, geschikt voor de droge huid omdat er zoveel vaseline in zit. Zinkoxide heeft een zwak 'adstringerend' effect op de huid. Adstringerend betekent dat het product vasodilatatie remt of vasoconstrictie induceert waardoor zwelling van de huid afneemt. Zinkoxide kan verkoelend werken en heeft mogelijk een licht jeukstillend effect. Zinkoxidezalf 10% heeft geen indrogend effect zoals zinkoxidesmeersel FNA (zinkolie), het is een vette zalf die vooral gebruikt wordt als beschermend middel (b.v. bescherming van billen tegen de inwerking van faeces) of als verzachtend middel bij aambeien. Specifiek voor luiereczeem wordt ook 10% zinkoxide in vaselinecetomacrogolcrème FNA aanbevolen.

 

Conveen Critic Barrier crème

Conveen Critic Barrier crème bevat 20% zinkoxide, maar ook Karaya poeder waardoor het goed hecht aan de huid, ook aan nattende en erosieve huid. Karaya poeder of gum is een plantaardig product van de boom Sterculia urens die in Pakistan en India groeit. Het is een sterk absorberende en klevende stof, die 100x zijn gewicht aan water kan absorberen. Bij aanbod van nog meer water vervloeit de Karaya gom tot een gel. Karaya poeder wordt verwerkt in emulsies, kleeflagen, laxantia, en vanwege de goede hechtende eigenschappen in stoma materialen.

 

Sterculia urens

Winnen van Karaya gum uit de Sterculia urens boom

Sterculia urens 

Winnen van Karaya gum uit de Sterculia urens boom

 

 

Huidverzorgende producten

Naast beschermende producten zijn er ook huidverzorgende producten zoals Atrac-Tain hydraterende crème (met ureum) of Triple Care cream. Ook vaseline, paraffine-vaseline en allerlei andere vochtinbrengende crèmes en zalven kunnen worden gebruikt om de huid in een goede conditie te houden.

 

 

 

Cavilon barrière spray

Cavilon barriere crème

Cavilon barrière spray

 

 

Cavilon barrière creme

 

Conveen Critic Barrier crème

Conveen Protact barriere crème

Conveen Critic Barrier crème

 

 

Conveen Protact barrière crème

 

 

Atrac-Tain cream vochtinbrengende crème

Triple Care cream vochtinbrengende crème

Atrac-Tain cream

Triple Care cream

 

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Huidbeschermende producten

 - Siliconenverbanden

 - Siliconen gelsheets en andere producten met siliconen

 

  

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats