producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Hydrogels (productinformatie)

 

Hydrogels

Hydrogels bestaan grotendeels uit water, gebonden tot een gel door bindmiddelen zoals carboxymethylcellulose. Carboxymethylcellulose wordt gemaakt uit houtpulp en plantaardige vezels. Veel wondbedekkers worden gemaakt van cellulose vezels van plantaardige origine. Niet alleen hydrogels, maar ook hydrocolloiden, hydrofibers, en nonwoven gazen worden er van gemaakt. Sommige hydrogels bevatten ook alginaten, ook alginaten zijn in staat grote hoeveelheden vocht te binden.

 

 

 

 

 

 

De gels werken simpelweg omdat ze een vochtig wondklimaat creëren, hetgeen autolytisch debridement bevorderd. De methode is makkelijker dan het verbinden met fysiologisch zoutgazen omdat het slechts 1 x daags hoeft. Ook veroorzaakt het doorgaans minder pijn. Maar voor het verwijderen van necrose zijn fysiologisch zoutgazen effectiever. Hoewel de wondgels veel water bevatten, kunnen de bindmiddelen vaak nog meer aan. Dat betekent dat de gels een bepaalde hoeveelheid wondvocht kunnen binden, en ook dat gels gemengd kunnen worden met andere oplossingen, bijvoorbeeld met morfineoplossing (zie onder tips & tricks).

 

Indicaties voor hydrogels:

- droge en matig exsudatieve wonden
- ulcus cruris venosum
- vullen van holten
- verweken van necrose
- vochtig houden van pezen

 

 

Voorbeelden van hydrogels zijn IntraSite gel, Nu-Gel, Normlgel, Hypergel, Purilon gel, Duoderm hydrogel, Flamigel, Suprasorb G, Askina hydrogel, Tegaderm gel.

 

  

 

IntraSite Gel

Nu-Gel

IntraSite Gel (Smith & Nephew)

 

 

Nu-Gel (Johnson & Johnson, Systagenix)

 

Normlgel

Hypergel

Normlgel (Mölnlycke)

 

 

Hypergel (Mölnlycke)

 

 

Purilon Gel

Tegaderm Hydrogel

Purilon Gel (Coloplast)

Tegaderm Hydrogel

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Hydrogels

 

 

 

29-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats