producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Iodosorb gaaskompres (Smith & Nephew)

 

Beschrijving

Iodosorb kompres (cadexomeer-jodium) bestaat uit twee laagjes wijdmazig gaas met daartussen een geelbruine, sterk absorberende substantie, opgebouwd uit minuscule korreltjes (microbeads). De absorberende korrels bestaan uit dextranomeer (chemisch gemodificeerd zetmeel), geÔmpregneerd met 0.9% jodium. In droge vorm komt er geen jodium uit vrij, maar na contact met wondvocht komt er geleidelijk jodium uit vrij. Dit geeft een antibacteriŽle werking die door de vertraagde afgifte enkele dagen kan aanhouden. Iodosorb kan tot 6 maal zijn gewicht aan vocht absorberen. Door de sterk absorberende eigenschappen en capillaire werking van de microbeads worden bacteriŽn en debris (afgestorven weefsel resten, pus, exsudaat) opgezogen en vastgehouden in het materiaal. Het kompres werkt geurneutraliserend en geeft geen maceratie van de wondranden. Het laagje cadexomeer-jodium kan eventueel ook tussen de gaaslagen uit worden gehaald en is dan als een klei-achtig materiaal te modelleren naar de vorm van de wond. Tevens is het in de vorm van een zalf beschikbaar (Iodosorb zalf). 

 

Indicaties
- chronische exsudatieve wonden zoals ulcus cruris venosum, decubitus ulcera en diabetische ulcera, met name bij tekenen van wondinfectie

 

Contra-indicaties
- droge wonden
- overgevoeligheid voor jodium of ťťn van de andere bestanddelen
- gestoorde schildklierwerking (kans op hyperthyreoidie)
- ernstige gestoorde nierfunctie (kans op hyperthyreoidie)
- patiŽnten die lithium gebruiken
- zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 
- kinderen jonger dan 30 maanden

 

Waarschuwingen
Jodium wordt geabsorbeerd, vooral bij gebruik op grote oppervlakten en voor langere tijd, en moet terughoudend worden gebruikt bij patiŽnten met schildklierziekten. Niet meer dan 50 g per keer aanbrengen, niet meer dan 150 g per week, en niet langer dan 3 maanden. Niet combineren met mercurochroom preparaten.

 

 

Werkwijze:

  • wond zorgvuldig reinigen door douchen of spoelen met fysiologisch zout

  • de omliggende huid drogen

  • Iodosorb kompres op de wond aanbrengen

  • Iodosorb kompres afdekken / fixeren met een secundair verband; om druk op de wond te voorkomen (het Idosorb kompres kan flink opzwellen) dient het afdekkende verband niet te strak aangebracht te worden

  • gebruik niet te veel bedekkend verband anders gaat de wond broeien

Iodosorb kompres mag maximaal 7 dagen blijven zitten. Is het kompres verzadigd met wondvocht dan moet het eerder vervangen worden, dit is te zien aan kleurverlies van het kompres. Bij zeer veel exsudaat is soms dagelijks verbandwisseling nodig. Eventuele resten kunnen worden verwijderd met fysiologisch zout of water.

 

Iodosorb wordt geleverd via de apotheek. Droog bewaren, onder 25 įC.

 

Voor meer informatie lees de bijsluiter en/of product folder van Smith & Nephew of ga naar www.smithnephew.nl

 

Productfoto's

  

  

Productgroep: antibacteriŽle producten

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats