producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Maden therapie

  

Maden

Maden (vliegenlarven), althans sommige, kunnen een wond reinigen door selectief debris (afgestorven weefsel, afbraakproducten) op te eten en vitaal weefsel te laten staan. De firma Biologiq heeft speciaal voor dit doel maden gekweekt van de vlieg Lucilia sericata die geleverd worden los of in sachets. De zakjes met maden (bio-bags) worden op de wond aangebracht, of de maden worden losgelaten in de wond die wel zo wordt afgeplakt en afgedekt dat ze niet kunnen ontsnappen. De wond kan rondom worden afgeplakt met hydrocolloidverband en hierop kan een speciale gaaslaag worden vastgeplakt die zuurstof doorlaat maar geen maden.

 

Er zijn enkele case reports over madentherapie (maggot therapy, maggot debridement). Ze zijn vooral gebruikt in wonden met veel necrose, diep en onoverzichtelijk, waarbij conventionele therapieŽn niet hielpen. De maden leven van debris en exsudaat, en produceren ook spijsverteringsenzymen en laten excreten (uitwerpselen) achter in de wond met mogelijk gunstige effecten.

 

Maden therapie is een serieuze therapie voor zeer complexe wonden met necrose, en het type made dat gebruikt wordt en de manier waarop de maden gekweekt worden, op steriele voedingsbodems, maakt dat deze behandeling veilig kan worden toegepast in Nederland. Maar niet iedereen, zowel patiŽnten als zorgverleners, vindt het idee dat er maden worden losgelaten in een wond verdraaglijk. Het kriebelt. Ze kunnen ontsnappen. De alternatieven zijn chirurgisch debridement of gazen gedrenkt in EUSOL paraffine en het overlaten aan het proces van autolytisch debridement (door het lichaam zelf).

 

  

Lucilia sericata vlieg

Lucilia sericata maden in een zakje (biobag)

Lucilia sericata vlieg 

 

Lucilia sericata maden in een zakje (biobag)

 

  

Lucilia sericata maden in een zakje (biobag)

Vliegen maden in een veneus ulcus

Lucilia sericata maden in een zakje (biobag)

 

 

vliegen maden in een veneus ulcus

 

Niet alle soorten maden kunnen zomaar op wonden worden losgelaten. Er bestaan ook maden die schadelijk zijn en vitaal weefsel aanvreten zoals de maden van Cochliomyia hominivorax, een vlieg die in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika (Suriname) voorkomt. Zie voor meer informatie over allerlei maden die in wonden en in de huid kunnen leven de pagina myiasis op www.huidziekten.nl. Zie voor meer informatie over het gebruik van maden in wonden de folder MDT madentherapie van de firma Biologiq.

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Madentherapie

 

 

22-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats