producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Matrix metalloprote´nase remmers (MMP-remmers)

 

Metalloprote´nase remmers

In het wondvocht van chronische wonden zit een grote hoeveelheid proteolytische enzymen (proteasen, collagenasen, elastase). Deze enzymen, ook wel matrix metalloprote´nasen (MMP) genoemd worden geproduceerd door leukocyten, macrofagen en fibroblasten die in het wondbed actief zijn met het afbreken en ombouwen van weefsel. In de jaren 70 en 80 is er geŰxperimenteerd met het toevoegen van proteolytische enzymen en groeifactoren aan chronische wonden zoals het ulcus cruris venosum (open been) en decubitus ulcera. De proteolytische enzymen (collagenase, fibrinolysine, krill enzymen afkomstig van kleine garnaaltjes) waren zeer effectief in het afbreken van dood weefsel onder laboratorium omstandigheden en in proefdieronderzoek. Maar toen deze producten in echte patiŰnten werden getest bleken ze niet effectief. Omdat enzymen, anders dan wondbedekkers, actieve bestanddelen zijn die als geneesmiddelen zijn te beschouwen, zijn er in de jaren 80 en 90 gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studies verricht met collagenase (Novuxol, Iruxol), fibrinolysine / DNAse (Elase) en krill-enzymen versus placebo in patiŰnten met veneuze ulcera. Hieruit bleek dat de enzymatische wondreinigers niet effectief waren. Deze studies zijn gerapporteerd aan de autoriteiten maar niet gepubliceerd. Het komt vaak voor dat negatieve resultaten niet gepubliceerd worden (publicatie bias). Wel hebben de betrokken fabrikanten hun verantwoordelijkheid genomen en de producten van de markt gehaald (althans in de meeste landen).

 

In de jaren daarna is als verklaring gevonden dat er in chronische ulcera al zoveel proteolytische activiteit is (gemeten in wondvocht) dat het extern toevoegen van nog meer enzymen geen merkbaar effect heeft. De overvloedige aanwezigheid van proteasen in wondvocht van chronische ulcera verklaart ook waarom groeifactoren niet effectief zijn in chronische wonden. Groeifactoren zijn kleine peptiden (eiwitten) en die worden ook in korte tijd afgebroken door de proteolytische enzymen. Dit is de reden waarom geen enkele groeifactor (er zijn er velen getest) het ooit gered heeft tot een product op de markt. De enige groeifactor die geregistreerd is geweest voor chronische wonden is PDGF (platelet derived growth factor, Regranex). Deze groeifactor werd getest in een protocol waarbij er eerst necrotomie werd verricht (uitsnijden van het necrotisch ulcus tot in gezond weefsel). Met die handeling creŰert men een acute wond; onder deze studie omstandigheden was er een klein effect meetbaar. Het middel werd geregistreerd. Later, in de dagelijkse klinische praktijk viel het effect tegen, zeker in verhouding tot de kosten. In 2008 liet de FDA een zogenaamde black box warning uitgaan over Regranex: bij patiŰnten die behandeld waren met Regranex was er een 5 x grotere kans op het ontstaan van tumoren. Daarna is het middel van de markt gehaald, eerst in Amerika, en later (2011) ook in Nederland.

 

Er van uitgaande dat de grote hoeveelheden proteolytische enzymen in wondvocht van chronische wonden misschien nadelig zijn, en in ieder geval groeifactoren afbreken, is er de afgelopen jaren gezocht naar stoffen die de proteolytische enzymen kunnen remmen: de metalloprote´nase remmers.

 

Inmiddels zijn er een aantal verbandmiddelen met metalloprote´nase remmers op de markt. Voorbeelden zijn Cadesorb, Promogran, Promogran Prisma, Tegaderm Matrix, en Urgocell Start.

 

Cadesorb is een cadexomeer (zetmeel product) dat de pH in het wondbed verlaagt van pH 7-8 naar pH 4-5 (zuur) waardoor de activiteit van proteolytische enzymen zou afnemen. Promogran bevat 55% collageen en 45% oxidised regenerated cellulose (ORC). De combinatie collageen / ORC remt de activiteit van proteolytische enzymen (metalloproteinasen en elastase) in het wondvocht. Promogran Prisma bevat daarnaast ook nog 1% zilver. Dermax is een cellulose acetaat verband geimpregneerd met PHI (polyhydrated ionogen) waardoor een lage pH ontstaat (circa pH5) hetgeen MMP-remmend werkt. Het vroegere Dermax wordt nu in sommige landen door 3M op de markt gebracht onder de naam Tegaderm Matrix. Tegaderm Matrix is een steriel cellulose acetaat wondverband ge´mpregneerd met een zalf met pH verlagende eigenschappen. Deze zalf bevat 1.93% w/w kaliumcitraat, 0.008% w/w rubidiumchloride, 0.0005% w/w calciumchloride, en 0.002% w/w zinkchloride. Urgocell Start is een absorberend, steriel, niet-occlusief lipido-collo´d verband ge´mpregneerd met de component NOSF (Nano Oligo-Saccharide Factor). De fabrikant is niet erg mededeelzaam over wat dit voor een component is; NOSF zou MMP-remmend werken. Oligosachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit een klein aantal (3-9) monosacharide-eenheden.

 

 

Product:

MMP-remmer:

 

 

Cadesorb (Smith & Nephew)

cadexomeer (zetmeel) met pH verlagende eigenschappen

Promogran (Systagenix)

collageen matrix en ORC (oxidised regenerated cellulose)

Promogran Prisma (Systagenix)

collageen matrix, ORC en zilver

Melmax (Principelle)

honingverband met pH verlagend PHI-5 (polyhydrated ionogen)

Tegaderm Matrix, Dermax (3M)

cellulose acetaat met pH verlagend PHI-5 (polyhydrated ionogen)

Urgocell Start (Urgo)

NOSF (Nano Oligo-Saccharide Factor)

 

 

Cadesorb MMP remmende zalf

Promogran collageen matrix met ORC MMP remmer

Cadesorb MMP remmende zalf

 

 

Promogran collageen matrix met ORC MMP remmer

 

Promogran Prisma collageen matrix met MMP remmer en zilver

Tegaderm Matrix met PHI MMP remmer

Promogran Prisma collageen matrix met MMP remmer en zilver

 

 

Tegaderm Matrix met PHI MMP remmer

Dermax met PHI-5 MMP remmer

Urgocell Start gaas met NOSF MMP remmer

Dermax met PHI-5 MMP remmer

Urgocell Start gaas met NOSF MMP remmer

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Metalloprote´nase remmers

  

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats