producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Transparante polyurethaanfolies met lijmlaag

  

Folies

Wondfolies zijn transparante folies (meestal polyurethaan folies) met een kleeflaag. Deze folies zijn dun, sterk, dampdoorlatend. Het eerste merk en prototype van dit soort wondfolies was OpSite folie van Smith & Nephew. Door een wond af te plakken met PU-folie wordt een vochtig wondklimaat gecreŽerd. Dit wordt ook wel een occlusief wondverband genoemd. Al in de jaren 60 was ontdekt dat de genezing van oppervlakkige wonden (schaafwonden) sneller gaat in een vochtig wondmilieu, onder occlusie [1]. De natuurlijke wondgenezing verloopt droog: fibrine lekt uit de wond en droogt uit, dit wordt de korst. De cellen die de wond moeten herstellen, leukocyten, macrofagen en later fibroblasten en keratinocyten kunnen alleen functioneren diep onder de korst, op het niveau waar de fibrinematrix nog niet uitgedroogd is. Bij afplakken met folie droogt de fibrine niet uit. Er ontstaat een vochtig wondklimaat, waarin alle processen sneller verlopen, inclusief de ingroei van epitheel. Er kunnen ook nadelen zijn: occlusieve folies bevorderen infecties en kunnen de huid macereren of smetplekken veroorzaken en ze hebben geen absorptiecapaciteit. Voorbeelden zijn OpSite folie, OpSite Flexigrid, Tegaderm film, Suprasorb F, Askina Derm, Bioclusive, Kliniderm film, Mepore film.

 

 

Referenties

1.

Winter G. Formation of scab and the rate of epithelialisation of superficial wounds in the skin of the young domestic pig. Nature 1962;193:293-294

 

  

Incisiefolies

Incisiefolies zijn identiek aan de bovengenoemde polyurethaanfolies. Incisie folies zoals OpSite (vroeger ook wel OpSite Incise) genoemd zijn steriele zelfklevende transparante polyurethaan folies, ook in grote maten, die bedoeld zijn om een te opereren gebied volledig af te dekken. Vervolgens wordt door het folie heen de incisie gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er minder contact is tussen instrumentarium, handschoenen, hechtmateriaal etc. met de huid rondom de incisie. Dit wordt soms gebruikt bij orthopedische ingrepen zoals het inbrengen van heup of knieprothesen.

 

 

OpSite folie

Tegaderm HP folie

OpSite folie

 

 

Tegaderm HP folie

 

Mepore film

Askina Derm folie

Mepore film

 

 

Askina Derm folie

 

 

Mepitel film

Opsite incisiefolie, steriel

Mepitel film

Opsite incisie folie, steriel

 

 

 

Links naar tabel met bestelinformatie:

 - Polyurethaan folies met lijmlaag

 - Polyurethaan steriele incisiefolies met lijmlaag

 

 

24-10-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats