Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Keuze tabel spacer Wondwijzers spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina

Uitleg over de richtprijs
De leveranciers van wondbedekkers geven een inkoopprijs op en een advies verkoopprijs. De verkoopprijs ligt gemiddeld circa 34% boven de inkoopprijs, afhankelijk van het soort product. Over de verkoopprijs moet dan nog BTW worden berekend, op dit moment 9%. Dat bedrag, de advies verkoopprijs inclusief BTW is de richtprijs. De richtprijs wordt uitgerekend per stuk, dus als er 10 stuks in een verpakking zitten wordt de prijs door 10 gedeeld.

Voorbeeld: Duoderm E 10 x 10 cm, verpakking 5 stuks
inkoopprijs: 22,92 €
advies verkoopprijs: 28,65 €
BTW 9% 2,58 €
verkoop prijs incl. BTW        31,23 €
richtprijs per stuk 6,24 €

In werkelijkheid liggen de prijzen waarvoor de verbandmiddelen worden verkocht veel lager. Apothekers en groothandels hoeven niet de adviesprijs in rekening te brengen en kunnen grote kortingen geven. Via webshops worden producten soms aangeboden tegen fors lagere prijzen (30-50% lager). Ziekenhuizen kopen vaak in grote hoeveelheden producten in tegen veel lagere prijzen. De richtprijs zegt dus niet zoveel over de werkelijke prijs van een product en kan alleen maar gebruikt worden om de producten onderling globaal te vergelijken en te zien wat dure producten zijn en wat goedkope producten zijn.

29-01-2019
bezoekers: W3C-html-4.01-valid