Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina
Multifunctionele wondbedekkers (productinformatie)

Multifunctionele wondbedekkers en samengestelde verbanden

Een multifunctionele wondbedekker is een product dat verschillende eigenschappen heeft en dat voor verschillende wonden in verschillende fasen kan worden gebruikt. Ze bevatten vaak meerdere componenten, en kunnen dus ook bij verschillende productgroepen worden ingedeeld. Een voorbeeld van zo'n product is Promogran van Systagenix (GD Medical). Promogran bevat 55% collageen en 45% oxidised regenerated cellulose (ORC). De combinatie collageen / ORC remt de activiteit van proteolytische enzymen (metalloproteinasen en elastase) in het wondvocht. Promogran Prisma bevat daarnaast ook nog 1% zilver. Het product promogran zou men dus kunnen indelen in de groep extracellulaire matrix componenten, maar ook in de groep metalloproteinase remmers. Promogran Prisma kan, daarnaast, ook nog worden ingedeeld in de groep zilverbevattende verbanden.

Andere voorbeelden van multifunctionele verbanden zijn Melmax van Principelle, een antibacterieel metaalionen wondverband, met boekweithoning (pH-verlagend, protease-remmer, antibacterieel, anti-oxidans), Suprasorb X + PHMB hydroactief wond verband met antimicrobiële werking, Proheal proteaseremmend collageen verband, UrgoStart verbanden met NOSF metalloproteïnase remmer, en Principelle Matrix, een atraumatisch vochtregulerend schuimverband (reguleert proteasen, enzymen en groeifactoren).
Promogran Prisma collageen matrix met MMP remmer en zilver
Een samengesteld wondverband is een verband opgebouwd uit verschillende materialen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het ook verschillende eigenschappen heeft of meerdere toepassingen. Voorbeelden van een samengesteld wondverband zijn eilandpleisters die in het centrum een schuimverband hebben, maar waarvan de plakrand bestaat uit siliconen. Zo'n product zal toch worden ingedeeld in de groep schuimverbanden en niet in de groep siliconenverbanden. Er zijn geavanceerde vormen van samengestelde verbanden, bijvoorbeeld een eilandpleister met een schuimverband wondkussen, waar ook nog zilver in zit, met een wondcontactlaag van geperforeerd siliconen materiaal, en een plakrand van siliconen. Een voorbeeld van zo'n geavanceerd samengesteld wondverband is Mepilex Border Ag van Mölnlycke.
Mepilex Border Ag Schuimverband met zilver en siliconenrandDe multifunctionele wondverbanden zijn moeilijk in te delen in 1 productgroep, en kunnen vaak in meerdere productgroepen worden ingedeeld. Voor het overzicht zijn een aantal verbanden opgenomen in de tabel multifunctionele wondbedekkers; een deel wordt hieronder getoond.

Promogran collageen matrix met ORC MMP remmer Promogran Prisma collageen matrix met MMP remmer en zilver
Promogran collageen verband met protease remmer Promogran Prisma collageen verband met protease remmer en zilver
   
Principelle Matrix met metalloproteinase remmer Melmax honingverband met PHI-5 MMP remmer
Principelle Matrix met metalloproteinase remmer Melmax honingverband met PHI-5 MMP remmer
   
Tegaderm Matrix met PHI MMP remmer Suprasorb X + PHMB hydroactief wond verband met antimicrobiële werking
Tegaderm Matrix met PHI MMP remmer Suprasorb X + PHMB hydroactief wond verband met antimicrobiële werking


Links naar tabel met bestelinformatie:
 - Multifunctionele wondbedekkers
 - Samengestelde verbanden

home
bezoekers: 17-06-2020